maandag 28 september 2015

TRYING TO GET THE PERFECT LIFE
''Wat vind jij ervan?''    'Is het niet slecht?''      'Kan ik niet beter dan dit?''      ''Is het goed genoeg?

Dit zijn vragen die je zeker weten gaat horen als je een dag met mij doorbrengt. Met alles wat ik doe twijfel ik aan mezelf. Ik wil overal de beste in zijn en vergelijk mezelf dan ook regelmatig met anderen. 

Ik stel hoge eisen aan mezelf op het gebied van school, werk, bloggen en sociaal leven. Het liefst wil ik dat iedereen mij aardig vind en ik weet zelf maar al te goed dat dat alles behalve waar is. 

Ik ben een perfectionist. Veel voordelen, maar ook veel nadelen. Veel onzekerheid, maar ook veel positieve resultaten. En dat brengt veel geluksmomentjes, maar ook hysterische paniekaanvallen met zich mee. 
De grootste stressfactor in mijn leven op dit moment is toch echt wel mijn studie. Hoe geweldig ik mijn opleiding ook vind en hoe goed ik kan genieten van het leven als student, het brengt ook een hoop gedoe met zich mee. Vooral wanneer de tentamens er weer aan zitten te komen. Twee weken van te voren doe ik al geen oog meer dicht omdat ik zo goed mogelijk wil presteren, maar niet denk dat ik het kan. En elke keer blijkt maar weer dat het toch lukt. 

Ook op het werk wil ik zo goed mogelijk mijn best doen en van niet te missen waarde zijn. Maar steeds krijg ik het gevoel alsof ik minder waard ben dan de rest. Onzin natuurlijk, maarja. Wie brent mij van dat idee af.

Het bloggen is ook een puntje. Wanneer ik iets op mijn blog plaats wil ik iets laten zien van hoge kwaliteit. Daardoor ben ik ook geen blogger die er dagelijks wat op zet. Ik begin met volle moed en ben trots op wat ik doe. Totdat ik kijk op andere blogs. Zulke mooie kwaliteit, zulke mooie foto's en veel originaliteit is er te zien bij anderen. Ik wil dat ook, maar het lukt niet altijd. 

En dan mijn sociale leven. Ik hou ervan om onder de mensen te zijn en leuke dingen te doen. Veel mensen vinden mij (denk ik) wel aardig, maar ook een aantal niet. Dat weet ik en daar ben ik mij ook heel goed bewust van. En het is ook niet erg. Je kan niet met iedereen de grootste vrienden worden. Maar soms heb ik het idee dat ik meer tijd en moeite in een vriendschap wil steken dan anderen in mij. En dat is gewoon echt een heel naar gevoel.

Ik ben erg onzeker en wil hier echt aan werken. Ik ben net 2 maanden 18 jaar. Zit in het tweede jaar van het HBO en heb mijn propedeuse opzak. Daarnaast heb ik een geweldig leuk vriendje en ga ik laatste tijd ook steeds meer leuke dingen doen met vrienden. Ik kan gelukkig en vooral trots zijn op mezelf wat ik allemaal heb bereikt. Maar soms lukt dat niet. Soms heb ik van die momenten dat ik mij gewoon even net niet goed genoeg voel. En ik baal van die momenten, want dat is nergens voor nodig. 


5 opmerkingen:

 1. Je bent goed zoals je bent Vera! Super mooi stukje, zeker omdat het zo persoonlijk is. En ik weet dat je het allemaal kan! Xx

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dit is zo herkenbaar. Heel erg mooi geschreven Vera! Ik had het precies zo opgeschreven... Maar het is echt niet nodig om zo onzeker enzo te zijn! Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Je bent als mens uniek omdat iedereen anders is, wel heb ik soms ook van die momenten. Dus ik weet wel wat je bedoeld. Altijd positief blijven en hoe ouder je wordt hoe minder druk je er om maakt merk ik zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ja, nog iemand die herkent wat ik ook meemaak. Vooral op vlak van bloggen en school is het een regelrechte ramp bij mij. Mensen bij mij op school merken er niks van en ik wil er ook niet al te veel van laten merken. (Anders word je strever of nerd genoemd.) Ik wil al-tijd tot het uiterste gaan en het is nog nooit gebeurd dat ik écht tevreden was over iets Ik moet ook gewoon stoppen met mezelf te vergelijken, want ik vrees dat dat ooit écht een keer fout af gaat lopen. Maar hé, je hoeft niet altijd de perfectie na te streven. Soms is het 'niet-perfecte' ook gewoon goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik herken me wel in je verhaal hoor! Ik ben ook een echte perfectionist, en ja, dat heeft zo zen voordelen, maar ook zijn nadelen! Alles moet tot in het kleinste detail goed zijn, zeker op vlak van fotografie en presentaties voor school! Het is stresserend, maar uiteindelijk haal je wel een geweldig resultaat! (:

  BeantwoordenVerwijderen