donderdag 19 maart 2015

Hoe overleef ik mijn tentamenweekHet einde van de periode is weer in zicht en de tentamens komen langzamerhand steeds dichterbij. Stress, zenuwen en oververmoeidheid zijn symptomen die absoluut niet te missen zijn rond deze tijd. De laatste colleges breken aan en het zweet breekt je uit. Dus hierbij vijf tips die mij (en hopelijk ook jou) door de tentamenweek heen gaan helpen.
 Zorg voor een voorraad eten. 
Ik weet niet of ik de enige ben die er last van heeft, maar als ik aan het leren ben moet ik altijd eten in mijn mond stoppen. Op de één of andere manier leer ik dan gewoon beter. 

 Zorg dat je in een opgeruimde omgeving gaat leren
Dit is iets wat echt helpt. En ja, ik heb ervaring met rommel om mij heen. Mijn kamer is 9 van de 10
keer een troep. En ja, het helpt echt als jouw 'werkplek' netjes en geordend is.Want als het om je heen een troep is, hoe kan je dan ooit verwachten dat het in je hoofd wel netjes is? En na de tentamenweek mag je gerust weer troep maken.

 Maak ook tijd vrij om leuke dingen te doen.
Waar ik mijzelf veels te vaak op betrap, is dat ik alleen maar tijd besteed aan het leren. Maar het is juist belangrijk om ook leuke dingen te doen. Je hersenen kunnen het toch niet aan om dagen achter elkaar alleen maar te leren en je wordt er super moe van. Dus ga wat leuks doen met vriendinnen of ga hardlopen/winkelen/watjeookmaarleukvindt. Ga iets doen wat niets met school te maken heeft.

 Laat je niet gek maken door klasgenoten.
Wie kent dat nou niet. Hysterische klasgenoten die alleen maar stress veroorzaken door te zeggen dat er nog zóveel gedaan moet worden en dat het ze allemaal niet gaat lukken. Hierdoor is er een grote kans dat je zelf ook in de stress raakt. Maar laat je niet gek maken. Je zit niet voor niks op het niveau wat je nu doet. Je kan het. Vertrouw op jezelf, luister niet naar anderen en dan komt het allemaal goed. 

 Beloon jezelf.
 And, last but not least.. spreek met jezelf af dat je een beloning voor jezelf mag kopen wanneer je klaar bent met je tentamenweek. Wel op voorwaarde dat je resultaten goed zijn. Je hebt hier wel een portie zelfmentaliteit voor nodig, want je mag echt alleen dat hele leuke shirtje wat je al maanden wilt hebben kopen, wanneer je cijfers goed zijn. Dit zorgt ervoor dat je nog iets meer gemotiveerd wordt. Want soms is die motivatie ver te zoeken.. 

Heb jij nog tips om toetsweken te overleven?

Liefs, Vera


6 opmerkingen:

 1. Hysterische klasgenoten... heel herkenbaar! En een opgeruimde omgeving is inderdaad ook een goede, al ben ik daar nooit echt in geslaagd. Gelukkig hoef ik mij voorlopig niet meer druk te maken om tentamens. Wel een fijn artikel :) Liefs

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Helemaal waar. Had ik ook altijd jezelf belonen en eerst je verslagen afmaken en dan rustig leren voor de rest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Een voorraad eten is altijd heeeel belangrijk voor me ja! :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Wat een goede tips, en ik kan me in de voorraad eten heel goed herkennen haha ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat een leuke en goede tips! Gelukkig heb ik vandaag mijn laatste tentamen gehad van deze periode, maar ik ga ze zeker onthouden voor mijn volgende!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Wat handig! Voorlopig heb ik nog geen toetsen, gelukkig. Vooral de hysterie van klasgenoten werkt m nog wel eens op de zenuwen.

  BeantwoordenVerwijderen